Vanaf 15 juni is de smart tacho verplicht voor nieuwe voertuigen. Daarbij worden ook nieuwe tachograafkaarten geïntroduceerd. Maar kun je de oude kaarten dan helemaal niet meer gebruiken? We leggen het u uit.

​Met de komst van de smart tacho worden ook nieuwe tachograafkaarten geïntroduceerd. De nieuwe bestuurderskaarten hebben bijvoorbeeld extra opslagmogelijkheden voor de posities van het voertuig. De huidige bestuurderskaarten kaarten kunnen dat niet. Maar in de smart tacho kunnen de huidige bestuurders- en bedrijfskaarten kaarten wel gewoon gebruikt worden. En de nieuwe bestuurders- en bedrijfskaarten kunnen ook in de bestaande tachografen worden gebruikt.  Ze zijn dus uitwisselbaar. Omdat niet alle bestuurderskaarten in de nieuwe tachograaf de locatie automatisch kunnen opslaan, blijft het noodzakelijk dat de chauffeur de landcodes invoert.

Nieuwe werkplaatskaar​​​ten moeten aangevraagd worden

Voor de werkplaatsen geldt een ander verhaal. Zij moeten nieuwe werkplaatskaarten aanvragen. Deze moeten vanaf 15 maart a.s. beschikbaar zijn. Zonder deze kaart kunnen zij de smart tacho niet kalibreren/ijken.

Welke veranderingen brengt de smart tacho verder?

Zijn uw chauffeurs al op de hoogte van de veranderingen die de smart tacho met zich meebrengt? U bent verplicht uw chauffeurs te instrueren en op de hoogte te stellen dat deze tacho op afstand uitleesbaar is voor de controleur. TLN heeft een concepttekst die uhier kunt downloaden.

We hebben in een overzichtelijk filmpje opgesomd wat er allemaal voor u verandert, zodat u zich zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de komst van de smart tacho:

Tijdens de versnelde trainingen ‘Rij- rusttijden en digitale tachograaf’ komen bovenstaande onderwerpen ook uitgebreid aan de orde. Meer informatie, data en locaties kunt u hier vinden.

Leave a Reply